Varannan s-väljare har större förtroende för Reinfeldt än för Juholt

I Skops senaste opinionsmätning av hur de ledande statsministerkandidaterna uppfattas, framkommer ett historiskt lågt förtroende för Håkan Juholts. 48 procent av de socialdemokratiska väljarna anser att Fredrik Reinfeldt är skickligast på att leda en regering framför deras egna statsministerkandidat Håkan Juholt.


Raset fortsätter

Statsministerkandidaten Håkan Juholts parti har nu stöd av 25 procent av väljarna enligt Synovates novemberbarometer, drygt tre procentenheter mindre än i oktober.

I dag, på SvD Brännpunkt, passade Håkan Juholt på att presentera fyra prioriteringar för Socialdemokraterna. Områdena är utbildning, arbete, medborgarvärde och framtidsinvesteringar. Kort kan sägas att samhället och staten ska gå in och styra och reglera där Juholt tycker att det behövs. Juholt förklarar dock inte närmare hur detta ska gå till. Vi får se om detta räcker för att vända den negativa trenden för Juholt och hans parti.

Juholt den otydlige

Det är slående hur det mesta som Håkan Juholt säger kan vara så innehållslöst och fyllt av rent svammel. Han är en mästare på att svamla. Har ni förresten märkt hur han missbrukar ordet ”tydlig”. Så fort han vet med sig att han har varit otydlig eller haft fel på något område, och någon påpekar det för honom, använder han ordet ”tydlig” i försvar för att försöka framstå som att han skulle vara just tydlig. Men han är allt annat än tydlig. Läs följande del av gårdagens intervju med Håkan Juholt som Aftonbladet gjorde. Finns det en skriftlig överenskommelse eller inte?

Du lär ha sagt till din partistyrelse att det finns ett skrivet kontrakt mellan S, V och MP om debatterna. Finns det ett sånt avtal?

– Jag har varit väldigt tydlig med att säga att jag har mycket noga lyssnat in den kritik som MP och V hade inför upplägget på debatten och hur vi såg på framtida debatter.

Men vad betyder det?

– Ja, det kommer att klargöras...

Kommer du en dag att kunna visa upp ett papper där det framgår att du hade rätt?

– Våra partier hade en stor skriftlig överenskommelse innan valet och den har jag noga lyssnat in och jag har lyssnat in Miljöpartiets och Vänsterns kritik mot upplägget och nu pågår det en diskussion om hur det ska vara framöver och därför vill jag inte på något sätt riskera att det inte snabbt blir en debatt. Jag är angelägen om en debatt där statsministern får ställas till svars och när det är på plats då ska vi också resonera om hur det kom sig.

Men i det specifika fallet – är det uppgörelsen inför valet 2010 du refererar till?

– Nej, det är jag, jag som ordförande för Socialdemokraterna har mycket noga lyssnat in den kritik som Miljöpartiet och Vänstern och som också vi hade mot det här upplägget.

Men varför kan du inte säga vad det här handlar om, vore inte det enklast?

– Det vore säkert enkelt för mig men nu är det viktigast att det blir debatter så fort som möjligt och därför kommer inte jag att göra det


Juholt fortsätter snacka skit

I söndagens Agenda på SVT ville riksdagsledamoten Thomas Östros (S) inte uttrycka sitt stöd för Håkan Juholt, och säger i stället att han litar på verkställande utskottet.

– Vi har en nära kontakt, sa Juholt till Expressen i går.

Östros kommentar?

– Vi har inte pratat på ett halvår.


Mansgrisen Juholt vill ge Gekås VD Nobelpris

Under sin pågående charmoffensiv besökte Håkan Juholt nyss varuhuset Gekås i Halland där han bland annat träffade VD:n Boris Lennerhov. Där lyckas Juholt formulera följande märkliga, lite mansgrisiga, kommentar:

"Du lägger alltså en sportbar mitt bland tjejkläderna? Det är ju djävulskt uttänkt. Finns det ett Nobelpris i handelsstrategi borde du få det"


Nya urusla opinionssiffror för Håkan Juholt och Socialdemokraterna

Idag redovisar Skop sin väljarbarometer som visar nya urusla siffror för Håkan Juholt och hans parti. Den negativa trenden är långt ifrån bruten för Juholt. Det är uppenbart att väljarna inte köper Juholts innehållslösa politik. Det är enbart retoriska floskler som kommer ut ur hans mun. Han lovar mycket och allt till alla. Juholt pratar om att han ska övertyga väljarna med ideologi och politik. Men var är ideologin och politiken?


Håkan Juholt erkänner svartjobb

Håkan Juholt erkänner precis för Expressen att han har jobbat svart som fotograf.


Aftonbladets Lena Mellin instämmer i kritiken av Håkan Juholt

Enligt Lena Mellin på Aftonbladet tycks Socialdemokraternas gräns nu vara nådd och hon delar kommunalrådet Anders Johanssons, ledamot av partistyrelsen om att Ekots lördagsintervju var en katastrof för Juholt.

Så här skriver hon på Aftonbladet.se idag:

"I vanlig ordning kunde han inte redogöra för vad han menar med vad han säger. Han pratade först och ordnade försvaret, om det var möjligt, sedan. Men just nu spelar det mindre roll. Håkan Juholt valdes till partiledare för Socialdemokraterna för mindre än åtta månader sedan. Sedan dess har han ofta trampat i klaveret eftersom han först säger något och sedan tvingas retirera från det."

Frågan man nu bör ställa sig är om tystnaden från partiet och partikamraterna är ett tecken på att Juholts dagar på allvar är räknade?


Juholt ångrar sin ursäkt om att ha tillskansat sig dubbel ersättning

På sin förlåt-mig-turné besökte Juholt idag Umeå. Han gav ett klart besked om att han nu ångrar att han bad om ursäkt för att ha tillskansat sig dubbel bostadsersättning. Om detta rapporterar Västerbottens Folkblad:

"– Jag borde, på den allra första presskonferensen, lugnt och sansat ha sagt: ´Har det begåtts något fel, då ska jag ta det upp det med riksdagsförvaltningen och rätta till det´ i stället för att be om ursäkt."

Utpressaren Juholt

K-G Bergström sammanfattar Juholts svaga insats i Ekots lördagsintervju i sin krönika i Expressen idag. K-G Bergström konstaterar också att Juholts utlimatum till SVT om hur partiledardebatterna ska se ut påminner om ren utpresnning.

"Men det kanske allra värsta klavertrampet är nog det ultimatum, för att inte säga utpressningsförsök, som Juholt under sin turné har utsatt Sveriges Television för. Om inte SVT ändrar sig om hur partiledarna placeras i tv-studion går budet till TV4 vid nästa partiledardebatt. Ett ultimatum som förstås har avvisats av SVT-ledningen. Eftersom Juholt ofta berömmer sig för att vara journalist och till och med fortfarande medlem i Svenska Journalistförbundet blir detta mediala utpressningsförsök om möjligt ännu pinsammare."

"Juholt sa i en uppmärksammad Sveriges Radiointervju innan han blev partiledare att han inte skulle passa som sådan. Han var för yvig, ostrukturerad och hade inte kapaciteten, varken socialt eller politiskt. Det är det träffsäkraste Juholt hittills sagt offentligt."


Juholt totalsågas internt

Efter statsminsterkandidatens mycket bleka insats i Ekots lördagsintervju den 12 november 2011 kritiseras han nu internet i partiets ledning. Expressen avslöjar idag att partistyrelseledamoten Anders Johansson, via ett sms, totalsågar sin egen partiledare för hans insats i lördagsintervjun. Här är sms:et i sin helhet.

"Har just lyssnat på HJ på lördagsintervjun. Det är så jävla illa. Vår ordf MÅSTE kunna ge TYDLIGA och SAMMA besked om välfärd/vinst oberoende vilken situation han är i, annars missar vi även detta gyllene läge. Han måste i ryggmärgen snabbt ha svaret på hur vi ser på över/underskott i statens budget i olika konjunkturlägen. Han måste VETA att samma skatt på arbete och pension är en diff på 17 mdkr och det inte är UTGIFT utan en INTÄKTSMINSKNING. Han kan inte heller säga att detta ska genomföras under mandatperioden, eller helst nästa år - det är helt OREALISTISKT. Vidare har han sagt till oss i PS att det finns en överenskommelse (skriftlig?!) med MP om upplägget på ev framtida SVT-debatter, om det är så, varför sa han då inte det? Detta bara på en 30-­min-intervju. Jag tycker inte att detta är värdigt mitt fina parti och vet inte om jag vill vara en del av ­förfallet."


Haha: "Gör en Juholt"

SVT humor har gjort TV-spelet "Gör en Juholt". Det gäller att undvika media och fakturor så länge som möjligt. Gör en Juholt genom att klicka på länken nedan ;-)

http://svt.se/2.159526/1.2561701



Mytomanen Juholt

Återigen framkommer det att Håkan Juholt häver ur sig saker som inte stämmer. Inte nog med att han fortsätter försöka diktera medias villkor. Han ljuger om att det finns en uppgörelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet om att bojkotta Sveriges Televisions upplägg att låta samtliga oppositionspartier stå på samma sida i debatter med regeringssidan. Någon sådan överenskommelse finns inte enligt Miljöpartiet och Vänsterpartiet vilket Dagens Nyheter rapporterar om.

I radioprogrammet Studio Ett torsdagen den 10 november 2011 sa Juholt: "om inte SVT ändrar sig så går partiledardebatterna över till TV4. De tror att man ska komma så fort de knäpper med fingrarna, så är det inte alls. Jag ställer inte upp på det. Behandlar de inte Socialdemokraterna med respekt kan de köra programmen utan oss." Samtidigt sa Juholt att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och också Miljöpartiet var överens om att inte gemensamt ställa sig på samma sida i studion som Sverigedemokraterna vid kommande TV-debatter.

Sydsvenska Dagbladets ledarsida den 11 november 2011 påminner om hur Socialdemokraterna under förra mandatperioden gjorde ett stort nummer av att borgerliga ministrar inte ställde upp på alla debatter radio och tv föreslog. Då tycktes socialdemokratiska företrädare anse att de borgerliga ministrarna skulle "komma så fort man knäpper med fingrarna". Ledarsidan beskriver en historielös man med hybris. Hybris för att han försöker diktera egna villkor. Just det han anklagar SVT för att göra. Det är som om Juholt tror att världen snurrar kring honom och hans parti.


Håkan Juholt, Sveriges svar på Baghdad Bob?

Iraks före detta informationsminister, Mohammed Said as-Sahaf – eller Baghdad Bob som han också kallades, blev världskänd under invasionen av Irak 2003, då han efterhand som Saddamregimens ställning blev mer och mer hotad gav allt mer verklighetsfrämmande och bisarra kommentarer till det rådande läget.



För varje dag som går visar socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt allt större likheter med Baghdad Bob.

I Dagens Industri den 9 november 2011 förklarar socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin att hennes parti går igenom ”en av de värsta kriserna”.

Dagen efter den 10 november 2011 säger Håkan Juholt tvärt om att ”partiet mår bra, det socialdemokratiska partiet är taggat.”

Ännu engång visar Juholt att han inte förstår någonting av verkligheten och samtidigt blottar han att han saknar både självinsikt och ödmjukhet

Han säger att han ”möts av stående ovationer” bland de partikamrater han möter men väljarna flyr.




Bilden är Aftonbladets.

Intervjun i Dagens Industri innehåller flera andra märkliga uttalande av statsministerkandidaten. På frågan om han någon gång tänkte avgå svarade han:

”Nej, jag tvekade inte. Det är omöjligt att i en så uppskruvad situation ta ett rationellt beslut.”

Vill Sveriges väljare verkligen ha en person som statsminister som inte kan fatta rationella beslut i pressade situationer? Är inte det kanske en av de viktigaste egenskaperna en statsminister ska ha?

Han visar heller ingen ånger att han plockat ut dubbla bostadsersättningar trots sin höga lön. Istället ångrar han att han i ett tidigt skede hade sagt att reglerna var glasklara. Hans svar nu är att han istället borde ”vara/it/ kylig och läst reglerna på hemsidan”.

Han avslutar intervjun med att säga att han har ”kommit ut ur /det som hänt/ som en starkare politiker än vad jag var när jag gick in i den”

Och hans slutliga budskap är att han ”kommer att leda Socialdemokraterna i valet 2014.”

Man får här en känsla av att Juholt  inte är stark nog att se och ta in verkligheten och därför ser vi verklighetsflykten som en  skyddsmekanism. Ska denna man ansvara för Sverige efter nästa val?


Är Juholts dagar räknade?

Socialdemokraternas partiledare och statsministerkandidat kravlar sig envist fast. Och det kanske inte är så konstigt med en månadslön på 144 000 kr. Frågan är om han överhuvudtaget kommer att kunna återfå förtroendet ens hos sina kärnväljare? Jag inbillar mig att socialdemokratiska väljare inte tycker att en person med miljonlön ska söka bostadsbidrag och på så sätt göda sig själv med skattebetalarnas pengar.

När han, efter den senaste skandalen, begav sig ut på turné i Sverige för att försöka återvinna förtroendet träffande ha enbart ett hundratal redan frälsta s-medarbetare ute i distrikten. Är det så man, som statsministerkandidat, återvinner förtroendet bland de viktiga storstadsväljarna och barnfamiljerna med huslån och bil?

Frågan är om Juholts bufflighet räcker för att hålla honom kvar vid partiledarposten fram tills nästa val? Inte ens efter 15 år hade väljarna glömt Mona Sahlins slarv mer räkningar, toblerone och ärenden hos kronofogden mm. Det är kanske högst troligt att väljarna kommer att ha mycket svårt att förlåta Juholt för hans lögner och slarv trots buffligheten. Buffligheten kanske snarare förstärker den negativa bilden som många redan har.

Läs även Aftonbladets artikel om Juholts kamp mot klockan.


Bottenrekord för Juholt och S

Idag rapporterar flera medier om nya bottennoteringar i opinionen för socialdemokraterna.



Dagens Nyheter skriver bland annat att inte ens socialdemokraternas egna väljare står helhjärtat bakom Juholt. Synovate frågade1 005 väljare om vem de föredrar, Håkan Juholt eller Fredrik Reinfeldt, på fem olika områden som ingår i en statsministers kärnuppdrag. Fredrik Reinfeldt vinner stort på samtliga områden. Störst är skillnaden när det gäller vem som bäst företräder Sverige utomlands. Där föredrar 72 procent av de tillfrågade Fredrik Reinfeldt, mot 12 procent för Håkan Juholt. Bara 11 procent Juholt är bättre lämpad än hans huvudmotståndare att leda Sverige i händelse av en allvarlig kris.

Även Aftonbladet har svarta rubriker. I United Minds nya mätning hamnar socialdemokraterna för första gången under 25 procent sedan deras mätningar började. Ingen s-representant ville kommentera siffrorna. Alla hänvisade till partisekreterare Carin Jämtin som inte gick att nå.

Lena Melin skriver på Aftonbladet att krissiffrorna kanske inte handlar om Juholt och hans affärer utan snarare om att socialdemkokraterna inte längre är det statsbärande partiet.

Expressen skriver också om detta.


RSS 2.0